CUT – SLIBNING

Hvordan sliber man den perfekte diamant?

For de fleste gemmologer, en person med speciale i ædelstene, er slibningen det vigtigste, når man vurderer en diamant. Selv en farveløs diamant med fin klarhed, kan miste sin glans, hvis den er dårlig slebet. Slibningen må hverken være for dyb eller for lav. En god slibning kombinerer brydningsindeks og stenens evne til at opdele det reflekterede lys i farver.

En diamant kan slibes i mange forskellige former, og det er kun smag og behag, der afgør, hvordan din sten skal se ud. Formen på en diamant defineres ud fra, hvordan stenen ser ud, når den studeres ovenfra.
Langt de fleste diamanter slibes i det runde brillantslib, men andre diamantslib, kaldet fancy cut diamanter, bliver mere og mere populære.

rund

Den runde diamant har brillantslib og denne form er den mest populære. En rund diamant i brillantslib giver dig mange muligheder, hvis du søger en velafbalanceret diamant med hensyn til slibning, farve og klarhed.

Prinsesse

Diamanter i prinsesseslib er de mest populære, næst efter det runde brillantslib. Prinsesseslib er traditionelt set firkantet, men findes nu om dage også i rektangulær form. Denne slibning fremhæver diamantens farve ved hjørnerne og kræver derfor en sten med god farvekvalitet.

Baguette

Baguetteslib er en form for trappeslib, der kendetegnes ved en større tavle, der eksponerer stenens klarhed. En baguettesleben diamant er oftest rektangulær. Hvis du ønsker et baguetteslib, anbefaler vi, at du vælger en sten, der har få indeslutninger.

Navette

I sammenligning med andre slib, ser den navetteslebne diamant større ud end dens egentlige carat-tal. Navetten er brillantsleben og har 57 facetter. Den passer perfekt som centersten på en ring og vil give fingrene et længere og slankere udtryk, eller som her i et par ørestikker med brillant og dråbeslib, for et unikt og moderne udtryk.

Oval

En ovalsleben diamant minder om en rund brillantsleben diamant bortset fra den ydre form. Når den ovalslebne diamant bruges i ringe, giver den, ligesom den navetteslebne, fingrene et længere og slankere udtryk.

Dråbe

Den dråbeslebne diamant har, ligesom andre brillantslebne sten, 57 facetter. Den gør sig godt til forskellige typer af smykker og giver fingrene et længere og slankere udtryk, når den placeres i en ring. Dråbeslib er også kendt som Pear Shape.

Hjerte

En hjertesleben diamant er unik på den måde, at den efterligner en af vores mest kendte symboler for kærlighed. Vi anbefaler, at du kigger efter en ufarvet diamant, da slibningen kan fremhæve stenens farve.

Pude

Den pudeslebne diamant er populær inden for smykkeindustrien med sine runde hjørner og store åbne overflader. Pudeslebne diamanter findes både som kvadratiske og rektangulære. Pudeslib betegnes også som Cushion Cut.